Uncategorized

buxusrups gered

Ik heb net mijn ochtend wandeling gemaakt. Elke dag een rondje van 10 minuuten. Ik moest toen ik de voor deur uitliep even opletten waar ik liep. 2 groene rupsjes lagen midden op de pad. Ik liep verder. Nog meer rupsjes. Allemaal de zelfde soort. Ik heb ze opgezocht: de buxusrups. Hoe verder ik liep hoe meer buxusrupsjes ik tegen kwam. Ook hoe meer kale buxussen in de voortuinen van huizen stonden. Mijn moeder is er ook niet blij mee. Haar buxussen staan er ook maar triest bij. Maar deze rupsen, wat doen ze in deze tijd van het jaar? Hadden ze niet allang vlinders moeten zijn? Mijn rondje lopen kwam bijna aan een einde toen ik een rupsje tegen kwam die zichzelf echt in de nesten had gewerkt. Dan kom je al te laat uit je eitje, heb je je kans om een vlinder te worden als zo goed als voorbij laten gaan in de vrij late nazomer, en dan hang je ook nog eens in een spinnenweb. Wel een beetje sneu.

Zo snel als ik er naartoe liep, deed de dikke spin in het web dat ook. Ik ben als de dood voor spinnen maar ik moest de rups helpen. Snel handelen. Ik pakte natuurlijk eerst mijn camera, want ja, sensatie. Ik fotografeerde de legendarische reddingsactie waarmee ik de buxusrups uit het spinnenweb bevrijdde. De rups is inmiddels vijlig, en liep geen ernstige verwondingen op. Wellicht kan hij met zijn 2e kans in het leven, zich als nog ontpoppen tot een prachtige  vlinder en zijn vleugeltjes uitslaan. De spin is echter wat hongerig achter gelaten, maar we hebben ook nog meer dan genoeg muggen in de buurt. Die magtie hebben hoor!

reddingsdactie 2/2

Heb jij nou ook last van uitgedroogde buxussen en was je de klimaatsveranderingen al de schuld aan het geven? Wacht dan even. Het zou goed ook de buxusrups kunnen zijn. Maar nog geen reden voor paniek hoor. De buxus kan zich vaak goed herstellen. Check of de stam nog groen is en snoei hem dan bij. Dan groeit hij vanzelf weer aan.

 

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Follow by Email
Instagram