10 redenen om van jezelf te mogen houden

10 redenen om van jezelf te mogen houden

september 18, 2018 2 Door kimthorst

 Het is me het afgelopen jaar zo vaak verteld: Gun het jezelf, doe het voor jezelf! Ik kon alleen maar denken waarom dan? Wat heb ik voor excuus om het mezelf te gunnen? Wat voor iets legendarisch heb ik gedaan om dit te verdienen?  

Herkend iemand dit? Of dat je jezelf verwent en ondertussen denkt ‘ik doe mezelf te goed, waarom zou ik dit waard zijn?’. De kritische zelf-blik maakt het ons  moeilijk om te genieten. Omdat we tegenover onszelf niet zelf-zuchtig over willen komen, maar ook tegenover anderen.  De angst om zelfzuchtig over te komen of te zijn, remt ons af, om van onszelf te mogen houden. We willen alle kritiek van anderen voor zijn. Dit doen we door eeuwige zelfkritiek op zichzelf los te laten, en juist niet van ons-zelf mogen houden. Nooit is het goed genoeg, nooit zijn we tevreden met onszelf en we verdienen dan ook absoluut geen liefde. Niet van onszelf, niet van anderen. Verharde mensen. Maar zachte mensen zijn veel leuker om mee om te gaan, luchtiger, en ook niet onbelangrijk: Ze zijn gelukkiger. Mensen zijn bijzonder. Vanaf het moment dat ze leven. Ik gun het ieder mens om van zichzelf te houden want dat maakt je zo veel sterker. Ja dat lees je goed. Van jezelf houden maakt je sterk, niet zwak. Al dacht je misschien dat het andersom zat. Er heerst een onterechte taboe op van jezelf houden, maar het is niet bij voorbaat al egoistisch. Iedereen heeft een beetje zelf-liefde nodig op zijn tijd.  Jij ook!

Al klinkt het raar, ik kon pas zelfliefde ontwikkelen, toen ik redenen vond om ook te MOGEN houden van mezelf. Graag deel ik alle redenen die ik het afgelopen halfjaar heb gevonden met jullie. Dus ik wil geen excuusjes meer horen nu! Ik heb 10 redenen om van jezelf te mogen houden. Als je ze hebt gelezen wil ik dat je er vandaag nog mee begind! Deal?  

 

10 Redenen om van jezelf te mogen houden: 

  • Je bent slachtoffer van het leven. 

De eerste reden was iets dat ik las in een zelfhulp boekje. Het stond er alleen niet.. Ik las het verkeerd, zo als men van mij gewend is, want ja.. dyslexie.. Maar daardoor las ik dus ‘Jij koos er ook niet voor om geboren te worden’ en dat vond ik eigelijk wel een hele goeie reden om wat milder voor mezelf te zijn. Jij koos er niet voor om geboren te worden. Je bent zonder enige insturcties in het leven gegooid zonder daar om gevraagt te hebben.  Een beetje zelfcompassie is dus echt niet te veel gevraagd.  

 

  • Hoge druk. 

Zo koos je ook niet voor je leefomstandigheden, de maatschappij waar we in leven met zijn hoge verwachtingen. Er word van ons zoo veel gevraagd. Er wordt zooo veel van ons verwacht. Gun je zelf ter compensatie een keer wat meer. Zie het als je zelf opladen, zodat je straks weer goed mee kan draaien in deze wereld. Aan onze omstandigheden kunnen we niet altijd veel veranderen. Wel kun je anders met jezelf omgaan, waar door de omstandigheden verdraagzamer worden.  

  • Je bent nuttig 

Mensen KUNNEN ook nuttig zijn. Bedenk dat ook jij belangrijk bent in het leven van een ander. Denk aan die ene vriendin die jij altijd advies geeft, of dat familie lid die je altijd weet af te leiden als ze ergens mee zit. Je geeft je leven al nut door anderen te steunen in je omgeving! Als je deze reden niet zo voelt, ga dan in het dagelijks leven eens wat meer bij stilstaan bij wat je doet. Laat jezelf maar zien dat je ook trots op jezelf mag zijn en dat je wat extra aandacht verdient. Doneer geld, help een oma met oversteken, en zorg bewust dat je klaar staat al die vrienden die je nodig hebben. 

  • Je ouders de schuld geven. 

Je kreeg een lichaam met gevoelens en behoeften. Denk maar zo: je ouders hebben hier hard hun best opgedaan. Ze hebben iets gecreëerd, maar ook je ouders zijn niet perfect. Kan je het van je ouders accepteren? Accepteer het dan ook van jezelf. Zorg goed voor dat imperfecte lichaam waar zij zo hun best op hebben gedaan, luister naar de behoeften die bij dat lichaam horen.  

 

  • Je bent bijzonder 

Je leeft! Hoe bijzonder is dat niet? Je hebt een zelf denkend brein, je voelt en reageert op je omgeving. Het is zo iets bijzonders! Dat verdient toch de aandacht die het nodig heeft? 

  • Schult om mij steken.  

“Ja ik las toch een keer een blog..( Zat vol met spelfouten overgens). Dat meisje zij dat ik van mezelf mocht houden. Dus toen ben ik dat maar gaan doen..” Als het op internet staat zal het wel kloppen toch?  

 

  • De kleine-jij trots maken 

Van iedereen mag gehouden worden. Dat hoort ook bij het mens zijn. Wij hebben het nodig om van gehouden te worden om in balans te blijven. We zijn geen machines die alleen brandstof nodig hebben om hun taken goed uit te oefenen. Nee, ook hebben wij allemaal sociale behoefden en gevoelens waar aan gedacht moeten worden. Zo kunnen we het beste uit onszelf halen. Doe het dus om het zaadje te planten voor een betere jij! De betere jij waar die kleine jij van vroeger trots op mag zijn. Vind je het moeilijk om goed voor jezelf te zijn, neem in gedachten dan die kleine-jij voor je. Misschien is het makkelijker om voor hem/haar liefde te voelen. Wat gun je dat kind toe? Wat wil je haar mee geven. Jij bent dat! Gun het jezelf, geef jezelf liefde die je de kleine-jij toewenst.  

 

  • Je lichaam heb je te leen. 

Kijk eens vanuit een ander perspectief op jezelf neer. Kijk naar je lichaam. Dit is een huisje dat jij hebt gekregen, je bent het niet. Je woont er in. Het is iets dat jij voor dit leven teleen kreeg, met zijn bijbehorende gevoelens en behoeften. Zorg er voor zoals je omgaat met de spullen van een ander. 

 

  • Ben het voorbeeld voor anderen 

Als je veel om jezlef geeft, jezelf op zijn tijd eens goed verwend, en je omgeving merkt dit op kunnen er 2 dingen gebeuren. 1) ze vinden je zelf-zuchtig. 2) Ze worden jaloers dat ze het zelf niet kunnen. 1) is waarschijnlijk waar je bang voor bent. Maar 2) zal mensen kritisch naar zichzelf laten kijken of zij het zelf dan niet ook eens mogen proberen. Je spoort mensen om je heen aan om het zelfde met zichzelf om te gaan. Je inspireerd anderen om van zichzelf te houden en dat gun je hen toch? Is dat het risico op ‘1) ‘ eigenlijk niet al waard?  

 

  • Houden van jezelf, geeft het vermogen te kunnen houden van anderen 

Ben je bang dat je zelf-zuchtig word? Don’t be. Bedenk maar goed, hoe meer je van je zelf houd, hoe meer energie het je geeft om van anderen te houden. En dit is echt zo.  

 

Het mag dus jongens! Geniet! Je bent het waard 🙂 

Herkennen jullie punten? Of hebben jullie nog tips? Shoot them!