Uncategorized

Zo ga je het beste het nieuwe jaar in

Zo, het jaar zit er al weer bijna op. Rond deze tijd kijken we massaal terug op afgelopen jaar met zijn ups en zijn downs. Het is goed om hier even eens even op terug te blikken. Neem hier ook even de tijd voor. Even stilstaan in ons gejaagde leven en reflecteren op de dingen die goed gingen en die beter kunnen. het is de tijd van het jaar om al het negatieve van afgelope periode nog een keertje naar boven te halen om het straks als een grote wc-pot door te spoelen en fris weer een nieuw jaar in te gaan.

We zoeken naar  welke factoren voor de ups en de downs hebben gezorgd en maken aan de hand daarvan nieuwe goede voor nemens. Punten waar we dit jaar meer alert op willen zijn. Zelfs hen die zeggen ‘Tss, ik doe niet aan voornemens” zijn vaak stiekem toch wel aan het plannen hoe ze dit jaar echt HUN jaar kunnen maken. We zijn er stiekem allemaal wel een klein beetje mee bezig en dat is volgens mij helemaal niet verkeerd. De meesten doen het niet zo uitbundig maar sommigen maken er echte rituelen van. Je kan je lijstje met voornemens boven je bed hangen, of ritueel aan een vuurpijl vast binden (doen wij elk jaar met een wenspijl). Mijn zus heeft ook een soort ritueeltje voor als ze het nieuwe jaar ingaat. Ze maakt een soort moodboard van dingen waar ze zich komend jaar op wil focussen. Een collage van haar streefdoelen op een kavasdoek geplakt. Het ziet er altijd erg vrolijk uit en je bent zo heel bewust met je doelen bezig. Alsie er ook nog een beetje vertoonbaar uit ziet is het ook leuk om hem in het zich op te hangen of neer te zetten zodat je er gedurende het jaar aan herrinerd word. Dit is een leuke bezigheid om samen met iemand te doen als je ook samen aan de zelfde doelen werkt. Misschien ook een goed ritueel voor jou om het nieuwe jaar in te gaan..

Vuurwerk is natuurlijk ook een ritueel dat we uitvoeren om een goed jaar in te gaan. Van origine om de kwade geesten weg te jagen, maar het is zeker ook een mooi metafoor om knallend het nieuwe jaar in te gaan. Waar jochies honderden euro’s aan mekant atoom-bommen uitgeven, geef ik nog geen euro uit aan sterretjes. Ieder zijn ding he. Bedenk maar zo als je er ook als de dood voor bent om met ouwejaarsdag over straat te lopen omdat het je doet denken aan de oorlog in Syrie: Er zijn in iedergeval geen kwade geesten die je op straat tegen zult komen!

Bedenk dat je het slechte achter je laat in dit jaar en dus het verleden. Het slechte ligt vast in de tijd, die bij elke klok-tik verder van je vandaan verwijderd word. Dat is een feit. De keuze of je het psychisch nog met je mee gaat nemen is aan jou. Niet dat alles zo makkelijk van je af te glijden is, maar zie het wel als een mogelijkheid om dingen los te mogen laten, al is het maar gedeeltelijk. Als je echt fanatiek bent mag je dit zien als een kans om jezelf als nieuwe jij te zien.

Maaaarr maak van je verwachtingen geen verplichtingen. Streefdoelen moeten haalbaar zijn, leg de lat niet te hoog, of wees er niet te streng in voor jezelf. Mocht het allemaal niet lukken dit jaar, bedenk dan dat je aan het einde van dit jaar weer die wc-pot kan doorspoelen. Luchtverfrissertje er overheen spuiten. Netjes je handjes wassen natuurlijk. No problem!

Maak het moment mooi en fijn als je het nieuwe jaar in gaat. Een goede start zodat je gemotiveerd bent er iets moois van te maken. Of dat nou een uitbundige feestpartij met je beste vrienden is of een rustige gezellige avond met je famlie, dat maakt niet uit. Als het maar vertrouwd voelt. Eet wat lekkers, drink er wat bij, lach. Maak er wat moois van. Het wachten tot het 12 uur is gaat dan ook een stuk sneller. Voor gaande jaren vierde ik het met vrienden en deden we altijd spelletjes tot het 12 uur was. Ik heb nog mooie herinneringen aan ‘wie ben ik’ en ‘ik hou van holland’. Een leuke film kijken kan ook maar zorg niet dat je de tijd vergeet! Anders is zo’n eindejaarscaberetier een beter idee.

Sta niet alleen stil bij de dingen die er beter kunnen, want  dat zijn er geheid een heleboel. Sta ook stil bij wat je nu hebt. De mensen die je wellicht om je heen hebt. Of de privileges die je hebt, als mens in jou omstandigheden(wat die ook mogen zijn). Ik weet zeker dat er ook een hoop is waar je dit jaar of dit moment van hebt mogen genieten. Vergeet die dingen niet! En ik benadruk het nogmaals, let toch op de mensen om je heen. Nu zijn ze er. Ik ben mij er heel bewust van dat ik mag genieten met de mensen die ik om me heen heb. Hoe het straks is, dat weet niemand maar nu zijn ze er.

Leef in het moment.

Lach zo veel als je buik aankan.

Doe wat je het liefste doet.

Doe ook iets dat je eng vind. Verras jezelf.

Dit zijn voornemens die iedereen zou moeten hebben. Ik gun iedereen een onwijs leuk 2019. Ik hoop dat dit jaar alles wordt wat je er van verwacht. En hopelijk nog iets meer. Als 2018 niet was wat je had gehoopt, laat dat dan dit jaar zijn. Stel niet te hoge eisen, focus op de kleine mooie momenten. Zoek ze op. Maak daar een doel van voor het volgende jaar. Kleine doelen die bij jezelf beginnen. Dan hoop ik voor je mee dat het beter wordt:)

bestewensen, kim

 

 

3 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Follow by Email
Instagram