Uncategorized

kimono maken

Je verveelt je he? Ja, anders ging je niet klikken op een linkje ‘Kimono’s maken’. Ik weet niet eens of ik kimono’s goed schrijf, maar ach.. de lezer hoeft niet niet veel te verwachten van een blog die ‘blogmetspelfouten’ heet. Wel is de site goed voor mensen die zich vervelen (bof jij even). Want ik heb een leuk idee voor je om je even in te verdiepen: Een middagje je eigen kledingstuk maken. 

Een tijdje terug liepen ik, mijn zus en mijn moeder door een stoffen winkel. We zochten een lap stof om simpelweg een deel van een kamer af te schermen. Een effe en goedkoop stofje zochten we hiervoor. De stoffenwinkel was alleen erg afleidend van ons doel.. Elk stofje bekenen we, en bedachten wat nou leuk zou zijn om van die specefieke stof te maken. De een kon beter een tafelkleed worden, om je glas melk overheen te morsen, terwijl de ander perfect was voor een lange jurk. De fantasie vloog alle kanten uit. We kwamen uit bij een mooie glanzende paarse stof, met oosterse draakjes er op. Dit was perfect voor een kimono waren mijn zus en ik het mee eens. Mijn moeder was opslag verliefd op de stof en kwam met een goed idee. Mijn moeder is vroeger naaister geweest. Ze had zelfs haar eigen naaiwinkeltje en ze besloot dat de tijd rijp was om het stokje door te geven. (Nouja.. ze deed een poging.) Ze stelde voor om  de stof te kopen en vervolgens een dagje  naailes te geven, om met ons de stof om te toveren in 2 mooie kimono’s/badjassen. Tof plan. We gingen aan de slag.

mooie stof met draakjes

stap 1.  van patronen tot onderdelen

Ja, mijn moeder wist wat ze doet! Het begint bij de patronen. En dan bedoel ik niet de leuke draakjes die op de stof staan, maar de vormen van de onderdelen waaruit de kimono bestaat. Je hebt de mouwen, de kraag, centuur, centuurlusjes, en de ‘body’ van de kimono. Deze moesten eerst apart uit gekinpt worden op juiste grote.  Ik zal meteen eerlijk bekennen: We hebben gecheet. We hebben namelijk het tijdschrift ‘knip’, wat een tijdschrift is met allerlei ontwerpjes voor kledingstukken, waaronder de kimono die wij hebben uitgekozen. De patronen voor de kimono zaten in het tijdschrift en die konden we dus mooi op overtrekpapier overtrekken. Deze vervolgens uitknippen en die op de stof spelden. Als de vormen op de stof zijn gespeld kun je de stof in deze vormen uitknippen en heb je alle onderdelen voor de kimono al compleet. Nu is het de kunst om die, als een kast van ikea, op de goede manier in elkaar te zetten.

overtrekken-                                                      uitknippen-                                                  op stof leggen-                                 op stof spelden-                                             stof uitknippen

 

Door naar stap 2. Van bouwpakket tot kimono.

Hiep hoera, alle onderdelen zijn uitgeknipt. Tip: als je 2 kledingstukken te geleik maakt ( in dit geval 2 kimono’s ), hou dan de onderdelen wel goed uit elkaar! Wij zijn helaas zo snugger niet dus verloren we al gouw het overzicht wat wat moest voorstellen. Eenmaal duidelijk welke onderdelen van wie waren, begonnen we met het inelkaar zetten. De body bestond uit 2 voorkanten, linker en rechter, en een achterkant. Waar de voor kanten de achterkant raken heb ik onder aan een stuk open gelaten zodat je een split krijgt. Dit stond niet in het ontwerp maar was een eigen inbreng.

Je naait alles binnenstebuiten zodat je geen lelijke naden te zien krijgt als je het kledingstuk draagt. Na de ‘body’ komen de mouwen er op, de kraag, zakken en centuurlusjes.

naaien-                                                                                                       naaien-                                                                                                                 trots zijn op ‘body’

 

nog niet af.. maar getting there

Stap 3. Van votje tot vertoonbaar kledingstuk. 

Dan de afwerkingen. Die liepen een beetje tussen stap 2 door en een groot deel daarna. Nadat de naden zijn genaait, ga je dat randje aflokken. Dit is om het nog netter te maken dan dat eigelijk nodig is. De naden (die dus niet te zien zijn als je het draagd) worden hierdoor netjes afgewerkt. Kim vind dit overbodig maar ‘strenge naaijuf mama’ vond dit zeker niet. Nee, ze is niet streng hoor, ze leert ons goed hoe het hoort. Uitendelijk is het aflokken ook een versteviging.

Ook alle randjes (onderkanten van body en mouwen) moeten een stukje worden omgevouwen en af genaaid. Centuur kan door de lusjes heen, en klaar! Zo veranderd het ‘votje in de vorm van een kimono’, in een draagbaar en, niet onbelangrijk, vertoonbaar kledingstuk.

4. Showen! Trots zijn! Dragen dat ding!

En toen was hij af! het lijkt zo ingewikkeld maar het valt reuze mee. We hebben hier 2 middagen aan gewerkt. Maar als je er 1 te geleik zou maken ben je, schat ik, in een middag al een end. Het resultaat is naar mijn zin geslaagd.

(kim)ono

Lijkt dit je nou ook wat? Knip is in de supermarkt te koop als maandblad. Je kunt hier ook lid van worden. Er staan allerlei ontwerpen in. Blader er door heen en zoek eens een leuk project uit. Kleren maken is helaas niet de goedkoopste manier om je gardarobe mee aan te vullen, maar het is wel leuk om te kunnen zeggen dat je iets zelf hebt gemaakt. Ja, je kan ook naar de H&M gaan, iets kopen wat je ‘opzich wel leuk vond’,  en vervolgens het bestaan ervan vergeet voor het aan getrokken te hebben. Maar het is toch veel waardevoller om er tien keer voor in je vinger geprikt te hebben met de spelden? Dan MOET je het kledingstuk wel een keer dragen 😉

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Follow by Email
Instagram