Nagellak pizza

Nagellak pizza

januari 25, 2019 2 Door kimthorst

Gek verhaaltje.

Het was een donderdag avond. Geen moeder die voor ons kookt vanavond. Ze heeft de verantwoordelijkheid om voor ons zelf te zorgen, bij ons gelegd. D’r zelfstandige kinderen. Oud en wijs genoeg om het huis niet af te branden in een poging tot het maken van voedel.

Braaf als ik was, merkte ik op dat het etenstijd was. Ik had in de koelkast een maaltijd klaar staan en hoefde deze alleen nog op te warmen. Mijn broertje was nog nergens te bekennen. Ik dacht, als het kind honger heeft zal het kind komen. Ik deed mijn maaltijd een minuut of 4/5 in de magetron en ik at mijn eten op. Niets aan de hand. Klinkt ongezellig, alleen eten, maar dat is bij ons thuis niet zo’n punt. Meestal eten we samen, maar er word ook wel alleen gegeten.

Een uur later pas kwam ook mijn broertje naar beneden gegallopeerd. Waarschijnlijk helemaal vergeten dat hij nog moest eten, nu zijn moeder hem een keer niet aan tafel roept. Mijn broertje pakte een pizza uit de diepvriezer en zette onze magnetron op de ovenstand. Dit deed hij goed, hoe het daarna escalleerde is ons allen nog steeds een raadsel.

Ik was bijna klaar met eten (ja ik doe er lang over), toen de deurbel ging. Mijn broertje, die nog op zijn pizza moest wachten, deed open. Het was een vriend van ons. Hij had bellenblaas bij. (even ter informatie: bellenblaas is normaal hier, dit gebeurt vaker) Nou, wij lekker bellenblazen. Mijn aandacht werd slechts een seconde naar de oven getrokken, door een chemische geur. ‘Hmm, wat ruikt het hier chemisch, lijkt wel nagellak’ HEB IK GEZECHT. ‘Nah.. Niet echt chemisch, een beetje appel achtig. Appeltaart!’ reageerde die vriend. ‘Oh we hebben nog appeltaart moet je een stukje?’ Kwam mijn broertje tussen ons in. En toen zat ineens iedereen appeltaart te eten en bellen te blazen. Niemand dacht meer aan de pizza.

BEEP BEEP. Dat irritante piepje als de oven klaar is. M’n broertje deed de deur open en natuurlijk kwam er een enorme rookwolk uit. ‘Ohw, dat is niet goed’ merkte ik genieus op. M’n broertjes gezicht betrok van de stank. De geur verspreidde zich snel door het huis. Onwijs chemisch, niet zomaar een verbrandde pizza. Sterker nog, de pizza mankeerde niets.. Mijn broertje keek in de oven/magnetron en hij vond de boosdoener: Een potje nagellak was in de oven mee gebakken. Dop gesmolten en naggellak zal ook wel in de lucht hangen. NAGELLAK IN JE OVEN! Je krijgt het zo gek niet verzonnen. We hebben alle deuren en ramen open gezet maar het was zo’n heftige lucht dat we ook maar naar buiten zijn gevlucht. Onze vriend was met de auto dus hier hebben we maar gescholen voor de scherpe kou die die buiten heerste.

Daar zaten we dan, in de auto op de oprit. Mijn broertje en ik zijn redelijk panisch voor giftige stoffen dus we besloten dat, voor dat de lucht weg is, het niet goed zou zijn om het huis in te gaan. Hij belde mijn opa en oma, die vlakbij wonen. Daar mochten we vanavond terecht. De deuren sloten we af, en de ramen lieten we open van ons huis. Onze vriend bracht ons met zijn auto naar opa en oma.

Mijn broertje en ik liepen als zielige vluchtelingen in onze pyama met een dekentje om naar mijn oma die in de deuropening stond. Ze lachte. Aah ze is blij om ons te zien. Maar neee, dat was niet waarom ze lachte.. Ik stond in hun deuropening toen ik het rook. De kamer was net zo blauw als bij ons thuis. Ik begon ook te lachen. ‘Wat heb je gedaan?’ vroeg ik aan oma. Ze legde uit dat ze hun huis even wilde opwarmen, omdat ze hoorde dat ik en mijn broertje er aan kwamen. Ze deed hun kacheltje aan zonder het deurtje dicht te doen en omdat het nat hout was ging het enorm roken. Allemaal naar binnen toe. 2 huizen onder de rook. T zal wel in de familie zitten. We waren nergens veilig die avond.

We hebben de rook maar geaccepteerd, en koffie gedronken bij opa en oma. Het was in ieder geval minder chemisch dan gesmolten plastic en verdampte nagellak. Het blijft een raadsel hoe de nagellak in de oven terecht is gekomen. Niemand weet het. Soms denk ik echt dat er kaboutertjes wonen bij ons thuis. Kaboutertjes die ons altijd zitten te pesten..

 

(Ik heb overigens op internet gezocht naar ‘nagellak in de magetron’. Ik dacht wie weet heeft iemand dit bewust gedaan omdat het goed zou zijn voor je nagellak ofzo. Nagellak in de koelkast bewaren heb ik ook wel eens gehoord. Maar voor hen die het willen weten: nagellak in de oven slaat echt nergens op, nergens goed voor, en dit gebeurd echt alleen in ons huis. Niet thuis proberen dus! Stop het dan maar in de koelkast.)