kuikens lenen

kuikens lenen

maart 8, 2019 3 Door kimthorst

Ongeveer een week geleden besloot ik met mijn moeder een stuk te gaan fietsen. We fietsten langs de kinderboerderij en besloten eens een kijkje te nemen tussen de lieve beestjes. We stuitten al gouw op de 2 kuikens onder een warmte lamp. Een vrouw stond er naast en we raakten in gesprek. De kinderboerderij wil hand-tamme kippen en maakt daarom gebruik van het kuiken-project. Dit houd in dat je een pas ‘geboren’ kuiken te leen krijgt voor een maandje, om ze hand-tam op te voedden. Daarna gaan ze terug naar de kinderboerderij. Ik was opslag verkocht. Letterlijk. Ik schreef me meteen in.. Vol antousiasme liepen we vervolgens richting de uitgang van de kinderboerderij. Ik werd onderweg nog gebeten door een haan, maar zelfs dat maakte niet meer uit: Ik krijg baby’tjes!!

 

Pino, Piep, en Thomas

Vanochtend zijn mama en ik richting de kinderboerderij gegaan, na een berichtje te hebben gekregen dat een nieuwe lading kuikens uit het ei is gekomen. Wij kregen kuikens van 5 dagen oud, anders zijn ze nog echt te jong. We adopteerden 3 kuikens. Allemaal zwart, Pino (de grootste), Thomas (middelste) en Piep (klein maar fijn!)

We kregen er een warmte plaat, voer, waterbak en een kooi bij. Ze liggen nu lekker te chillen onder die warmte plaat. Lekker aan het piepen tegen elkaar. Maar een mist. Thomas ligt lekker knus bij mij op schoot. Hij is in het proces van in slaap vallen en ik zelf bijna ook. Ik vind het zo heerlijk om de kleintjes om me heen te hebben. Ik zal de beste moederkip voor ze zijn!

 

 

Opa kwam al binnen : ‘We hoorden over de BBQ’ NEE OPA. Afblijven. Mijn zus al: ‘welke is nugget 1, nugget 2 en nugget 3?’ NEE LISA. Afblijven. Mijn broertje: ‘zijn ze niet om op te freten…’ NEE JOERI AFBLIJVEN!

Ze zijn van mij. En als vegetariër zijnde kan ik jullie gerust stellen dat ze in veilige handen zijn. Althans, zolang ze hier wonen. De boerin vertelde ons dat ze de kippen op volwassen leeftijd zullen verkopen. Voor de kippetjes is dit niet zo erg, maar de haantjes zullen al snel naar het slachthuis worden gebracht.. Vind ik een trieste zaak. Ik vind dat ze het verdienen om hun leven af te maken als ze geboren worden. Maar zo werkt dit ben ik bang in onze maatschappij.. Ik kan ze op zijn minst nu even een leuk leven bieden. Welke er kippen of hanen zijn kun je op deze 5-daagse leeftijd nog niet zien. Ik vermoed dat Pino een haantje is. Dat zegt mijn moeder instinkt. Pino is best zeker en al aardig groot. Piep daar in tegen is een beetje de kip van Vianna. Voor hen die Vianna hebben gekeken krijgen nu een aardig beeld van Piep. Dat houd in,  de Averell van de Daltons, de Dori in Finding Nemo. Een beetje een deusje dus. Het pispaaltje van de 3. Maar lief is ze wel hoor. Veel moed in praten, dan krijgtie meer zelfvertrouwen.

 

Ook houd de kinderboerderij een aantal kippen zelf. Ook de kuikens die geen tijdelijk thuis vinden. Zo veel mogelijk kuikens geven ze wel een tijdelijk thuis, want hier hebben ze genoeg individuele aandacht om tam te worden. Dat willen ze. Er worden ook kuikens ingezet voor terapie, bij ouderen of mensen met psychische problemen. Zo noemde de boerin een voorbeeld van een onrustig jongetje die de hele dag maar in de weer was. Anderen patiënten bij die instelling kregen er ook maar spanning van, zelfs de verpleegkundigen vonden de onrust van dit jongetje aanstekelijk. Een bezoek van de kuikens maakte (tijdelijk) aanzienlijk verschil. Het jongetje zat een hele middag rustig op zijn gat, met de beestjes in zijn armen. Ik begrijp dit jongetje helemaal. Het is echt zoo rust gevend om ze vast te houden, te aaien, in slaap te zien vallen. Het zachte gepiep. Heerlijk

op een warme pittenzak

Wil jij dit ook? De kinderboerderij in Roosendaal heeft meer leen kuikens en er komen er nog meer aan. Gister is er een nieuwe lading uit het ei gekomen, en broedmachines liggen nog vol. Ga dus eens langs of neem contact met hen op. Het is mogelijk dat kinderboerderijen in andere omgevingen soort gelijke projecten hebben. Ga eens langs en vraag naar de mogelijkheden! Het kostte ons 35 euro, en een borg van 40. Vanaf dag 1 is dit het dubbel en dwars waard.