kippen blog

kippen blog

juli 5, 2019 1 Door kimthorst

Een tijd terug mochten wij baby kippen van de kinderboerderij lenen. De kuikens zijn in een maand tijd erg gegroeid en deze moesten toen weer terug naar de kinderboerderij. Na een zwaar afscheid kregen wij thuis de leegte niet gevuld en besloten we dan ook om faste kippen te kopen. 2 liefde kippetjes, Latte en Machiato. Vernoemd naar een koffie die uit een mix van bruin en wit bestaat, net als onze kleine bengeltjes. Latte is een wit HENNETJE, en Machiato is een bruin HENNETJE. Waarom benadruk ik HENNETJE? nou omdat wij eerst dachten dat de verkoopster loog over dat het HENNETJES waren. Onze zijdehoentjes (lijken een beetje op elpaca’s maar dan in kip formaat) hebben we namelijk op redelijk jonge leeftijd gekocht bij de kippenverkoopster. Zij wist zo goed als zeker dat het wel hennetjes waren en geen haantjes. Zijdehoentjes zijn geen legkippen dus zouden ze ongeveer 1 a 2 eieren in de maand moeten leggen op volwassen leeftijd. Dat is een stuk minder dan een legkip. Maar aangezien zij ons vertelde dat zijdehoentjes een veeel rustiger ras is, veel tammer te krijgen, kozen wij toch voor Latte en Machiato (ik hoop overigens dat ik machiato goed schrijf. Ik ga het woord niet opzoeken, daar ben ik te lui voor op mijn vrijdag ochtend.. Maar je weet wel die latte -koffie- machiato dus. Jam jam) Nou, Latte en Machiato scharrelen dus al een tijdje bij ons rond. Het zijn inderdaad tamme beestjes. Onze kippen verkoopster zij dat het voornamelijk komt omdat ze zo pluizig zijn dat ze amper iets kunnen zien. Maar ik denk dat Latte en Machiato ons gewoon heel aardig vinden. Onze lieve drumsticks leggen alleen geen eieren. Nog even wachten, dachten we. Ze moeten even wennen, misschien nog een beetje groeien: Geen eieren. 2 maanden later: Geen eieren. Ja… dan ga je toch denken ‘zijn het dan niet misschien mannetjes?’

Tot op een warme zomerdag het alarm af ging. En dan bedoel ik het alarm van Machiato. Echt ‘tokken’ hadden onze kippen tot nu toe nooit gedaan. Er kwam altijd een ander geluidje uit dat wel vredig klonk dus daar waren we oke mee. Maar wat er nou voor geluid uit die kip kwam.. Nou, geschreeuw gewoon. Geschreeuw dat over ging in gemiauw, dat je laat overdenken of dit uberhoupt wel een kip is. Latte werd er ook onrustig van (kippen zijn gevoelig en sociaal, dus spanning werkt aastekelijk). Latte begon ook lekker herrie te maken. Ik ben tot voorheen nog noooit wakker geworden van de kippen, maar ze maakten nu zo veel lawaai, dat ik om 7 uur al klaar wakker was. Ik maakte me zorgen. Het was een hete dag en zeker met het gemiauw dat uit Machiato kwam, dacht ik dat hij wel eens heel veel last zou kunnen hebben van de warmte. We probeerden ze af te koelen door ze even rond te laten lopen in de tuin, want het hok was warm. Het gemiauw ging niet weg. Ze had overduidelijk ergens goed last van. Maar waarvan? Tegen het einde van de dag ging mijn moeder nog even checken bij de kippetjes die zelf al weer netjes in het hok waren gekopen. Ze komt terug met een brede grijns:  ‘Je raad nooit wat ik in het hok heb gevonden’ zei ze. Ja toen wist ik het eigelijk wel. Machiato was een vrouw geworden! Haar eerste eitje zat behoorlijk dwars. Die avond maakte ze nog wel een klagerig geluidje, maar ze waren gelukkig een stuk rustiger. Dag daarna: kabaal, op nieuw. Dus wij gaan kijken in het hok, en ja hoor! Een eitje. Dat daarna, gewoon eens kijken, je weet maar nooit. Ja heuurr, nog een eitje. En sinds dien zijn wij een supermarkt begonnen met kleine krieleitjes die we in porties van 10 te gelijk verkopen. Waarschijnlijk is Latte mee gaan doen met eieren leggen (althans dat hoop ik voor Machiato anders heeft ze wel heeel veel eieren gelegd), we hebben nu in iedergeval bijna elke dag een eitje! Ik heb er al eens een gekookt op brood gedaan. Wel heel gek om te bedenken waar het ei vandaan komt als je het opeet. Bij eieren van de supermarkt denk je daar toch minder over na. Bij onze eieren weten we in iedergeval zeker dat het echt biologische eieren zijn! Dat is ook veel fijner om te eten.

machiato op schoot

Deel deze blog: