Art therapy

Art therapy

juli 6, 2020 0 Door kimthorst

Art therapy is een mooi hulpmiddel om jou humeur steady te houden. Lees in deze blog hoe. Op het einde heb ik nog een verrassing voor jullie!

Kunst is een manier om je te uitten. Ja, ook voor jou. Ook al denk je misschien: naa, das niks voor mij, ik heb al bonje met de stick figures die ik moet tekenen. Ook voor jouw kan het helpen om gevoel of gedachten even van je af te kunnen zetten.

Als je dingen opmerkt die je dwars zitten kun je daar voor wegrennen. En dat is soms ook helemaal oke. Je moet niet te veel in negatieve dingen blijven hangen dus lekker een avond stappen, film kijken of ja weet ik veel, heel impulsief een hamster kopen (zoals mijn zus ooit deed): allemaal prima afleiding! MAAR: I assure you, als je je gevoel helemaal geen ruimte kan geven, komt het nog eens dubbel en dwars terug. Niet opkroppen dus, maar doceren! Laat dat gevoel of die negatieve gedachten er zijn, geef hem de ruimte (via creativiteit) zodat je hem daarna kunt loslaten en je weer op andere dingen kan focussen: Afleiding!

‘Het er laten zijn’, daar kan je dus je creativiteit voor gebruiken. En dat ziet er ook voor iedereen weer anders uit. Sommige mensen weten dat gevoel in een dans te stoppen. (zal ik ze zeker niet na doen, of ik moet een paar wijntjes achterover hebben getikt…) Anderen kunnen heel mooi schrijven over gevoel of over de topics die ze raken. Ik kan me voorstellen dat het voor een weerman ook erg prettig is om zijn frustraties te mogen delen met Nederland, in een prachtige diavoorstelling, als het regen seizoen weer begonnen is (haha grapje het regent hier altijd 🙁 )

Nou voor mij dit dus allemaal niet. Ik teken. Ja oke, en ik schrijf soms ook nog wel. Maar met tekenen kan ik me denk ik het beste uitten. Tekenen, schilderen, collage’s… Nja noem het beelden maken. Beelden maken is mijn ding. Soms is het duidelijk een onderwerp dat terug komt in een beeld, om in stilte te kunnen spreken. Soms wil ik mijn frustratie anoniem houden en werk ik dus abstract. Wat er in therapie wel eens terug kwam, is dat ik niet MOCHT werken met vaste vormen. Juist alleen met vlekken en kleuren. Dit staat heel dicht bij je gevoel. En vlekken maken kan iedereen.

Iedereen. JA daar heb je hem: jij ook!

En dat is leuk, want vlekken zijn vaak mega mooi! En als ze niet mooi zijn, ja… dan is het nog altijd diepgaande kunst toch? Jouw gevoel maakt het beeld, die bepaalt de kleuren die je gebruikt. Die bepaalt of het donker overheerst of juist de lichtere kleuren. Zo hoef je je gevoel niet te benoemen maar mag het er toch gewoon zijn. Heerlijk.

geknoei… kan ook inspireren

In mijn eigen werk maak ik regelmatig iets waar mijn gevoel in terug komt. Waar het ontladend kan werken om vervelende gevoelens/gedachten te uiten op papier, kan het je ook juist uit de s*** trekken om een positief beeld te creëren. Door een lange tijd, nauwkeurig bezig te zijn met iets dat je een positief gevoel geeft, gaat dat echt een langdurig fijn effect op je hebben. Wat je hierbij moet loslaten is je perfectionisme. Nog een goede reden waarom creëren therapeutisch is: je traint om je focus in het moment te leggen, niet bij wat je moet maken of wat het resultaat moet zijn. Daar mag je op letten als je een portret moet maken voor koningin Maxima. In je vrije tijd, tijdens je ‘art therapiesessies’, let je lekker niet op het resultaat maar op het proces.

Alle beelden die je op deze manier maakt ontladen je, of geven je de juiste energie terug! Die combi werkt voor mij het beste. Zoals ik eerder al noemde: Doceer. Dus laat eerst je gevoel er zijn, ontlaad, en ga daarna die afleiding zoeken met dat positieve werkje. Om in de flow te komen zet je blije muziek op, teken je je dromen, of kijk je naar een mooi moment van afgelopen week waar je je toch erg dankbaar om voelt.

Die positieve werken zijn jou mascottes. Jou bijbels, die je helpen herinneren waar je focus op moet liggen om je beter te voelen. Lekker in het zicht hangen!

First Summer Evening

Zo was dit ooit mijn illustratie ‘First summer evening’. Het gevoel van de eerste warme zomeravond heb ik vast gelegd en lekker groots laten afdrukken!

Voor mijn kunst in de verkoop: Zie Etsy

Nu jij! Doe het juist klein, zo als in een sleutelhanger met foto. Dat je gewoon elke keer als je gesloopt van werk thuis komt, sleutel in het slot wilt doen en word herinnerd dat je je weer mag focussen op dat fijne gevoel. Dat fijne gevoel dat je altijd kunt opwekken, als je er slechts een halfuurtje tijd voor inlevert om een positief werkje te maken.

Of pak het ook groots aan. En vul je woonkamer met die positieve afbeeldingen door een meerluik canvas. Als de kleuren je al opvrolijken kan elk werk aan de muur je humeur beïnvloeden.

Om jullie te stimuleren de positieve werkjes in het zicht te houden raad ik aan om bij fotocadeau.nl gebruikt te maken van de kortingscode op 2 van hun producten: voor maar liefst 50% korting!

Bij een bestelling voor afbeelding verdeeld in  meerdere squares is de kode: MP50,    

bij een meerluik is dit: ME50. 

Doen, doen, doen!

Laat art je therapeut zijn. Ze kan goed luisteren 😉

Deel deze blog: