lifestyle

‘Hongerwinter? Nee hoor. Het is Biijjjna lente!’ -Hoe tellen wij af-

Ik hoor de stemmen nu steeds vaker om me heen : ‘Mijn god, wat heb ik weer zin in de lente.’ (En dat terwijl we nu nog niet halverwege de winter zijn) Ja, de winter.. Mijn favoriete seizoen is het niet, maar voor de mensen om me heen die er normaal niet zoveel moeite mee hebben, lijken nu ook meer in de weerstand te schieten. Het duurt lang, deze winter. Deze winter is eenzaam. Beperkt. Onzeker. Het is de honger winter van 2021. We verlangen naar dat wat ons tijdelijk is ontnomen. Tijdelijk. Want het zal eerst slechter gaan voor het beter word, maar beter word het. De lente komt. Het duurt nog wel even maar…

‘Neehoor. Het is al Bijjjjna lente!’

 -Klinkt de projectie van mijn moeder in mijn hoofd. Haar optimisme is niet uit mijn hoofd te verdrijven. Dat is maar goed ook.

Ik had altijd geklaagd over de winter. Dat was mijn manier van overwinteren. December vond ik nooit zo erg want die ging lekker snel met alle feesten. En ook ging ik goed op alle verlichting binnen en buitens huis. Maar januari, februari, maart, waren mijn ergste vijanden. Mijn moeder bracht daar  steevast vanaf 1 januari altijd tegen in, ‘nee Kim, de lente staat al voor de deur’. Ik keek haar altijd aan of ze gek was (wat ze ook een beetje is hoor, ik zal het niet van een vreemde hebben). Haar redenering gaat als volgt: Januari is het maandje om aan het nieuwe jaar te wennen. Die maand dat je iedereen veel te laat nog een gelukkig nieuw jaar wenst, Die maand waar je jezelf nog continu moet verbeteren, als je papieren in moet vullen. In het invulhokje ‘datum’ kan je het oude jaartal steeds opnieuw doorkrassen, nadat je deze automatisch hebt opgeschreven. Dan noemen ze december de ‘kras maand’, nou dan heb je onze januari nog niet gezien. Dan krijg je februari. Hier worden de dagen zichtbaar al weer langer. Dus het triestste deel  van het jaar is al weer achter de rug! Voor mama is dit lente. Geen discussie over mogelijk (trust me, I tried) Het blijft verder een koude maand, maar het is wel een overbrugging naar maart. Maart is de maand die INEENS een lekker warm dagje er tussen heeft zitten. Als een zon die voor het eerst weer door dichte bewolking heen piept, licht en warmte de aarde toedekt, waarbij elk menselijk individu spontaan in zijn voortuin staat om onkruid weg te halen. Slaat nergens op, er is nog geen onkruid te bekennen, maar men heeft een excuus nodig om de zonnestralen te mogen opvangen. En dan, voor je het weet is het eind maart: Officieel: DE 1e LENTEDAG. Soms koud, soms warm. Maar, ‘het woord lente’ voldoet al als de arm om ons heen, die van zichzelf genoeg warmte bied om de mens te doen ontdooien, na de kille winter.

Zo gaat dat in mama’s belevingswereld.

Bij mij zag het er altijd zo uit: Januari = hell. Februari = Hell (-carnaval, maar + corona = 100% hell) Maart = hoopvol? Ohnee toch niet = hell. April = HAHA, je dacht dat het al korte broeken weer was? HANOU NEE! (hell)  en dan mei = Ohja…Het is al lente. 😊

Deze zienswijze: Geen aanrader. Dan moet ik bekennen dat  mama’s manier mij beter bevalt.

Zoals ik al zei, het is een lange winter, voor ons allemaal. We willen hem het liefst even door spoelen.  Tot het griepseizoen voorbij is, de coronabesmettingen wat meer kunnen afnemen, het buiten aangenamer word en we daar, meer en vooral veilig, het contact met anderen kunnen opzoeken en niet te vergeten: het vaccineren staat op de planning. Iets dat niet iedereen hoeft te onder gaan, ieders recht,  maar bij genoeg deelnemers kunnen we er uiteindelijk allemaal de vruchten van plukken! Dan kunnen we misschien weer dichter tot elkaar komen. Het lijkt wel of die anderhalve meter, anderhalf-miljoen keer zo veel polarisatie oplevert… Ik streef naar een lente voor langzaam maar hoopvol herstel.

We kunnen tot de lente aftellen zoals mijn moeder dit doet. We kunnen een aftel kalender maken (wilde ik ook al mee beginnen maar ik schrok toch nog even van de dagen/vakjes die ik dan moest uittekenen). We kunnen het ook op Ruttes manier doen: “We moeten 3 weken in lock down.” *3 weken later* “Oke, jongens we verlengen met 2 weken, hou vol!” *2 weken later* “Nog 2 kleine noodzakelijke weekjes jongens, WE GOT THIS! BIJNA LENTE, JEUUUH!” Ja, heel eerlijk, slim is deze aanpak wel. Als je bij voorbaat zegt dat we de hele winter dicht moeten, had iedereen zich dood geschrokken… Steeds 2 weken langer uitzingen, klinkt dan nog haalbaar.

Maar,

1 ding staat vast,

die lente, die komt.

Die hebben we verdient ook. Dan kunnen onze hersentjes weer melatonine aanmaken, door het zonlicht. Kan onze vitamine D voorraat weer aangevuld worden, door het zonlicht. Kan onze sociale achterstand (op 1,5 m) weer wat worden ingehaald. En hopelijk, is het mogelijk voor de economie om aan zijn herstel te beginnen. De mens mag weer gaan bloeien.

Hou vol lieve mensen. Het is BIJJJNA lente.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Follow by Email
Instagram