art,  dankbaarheid,  lifestyle

Dankje – Patrick Woord

Goede morgen Patrick! Zeg, heb je daar in Indonesië toch geen last van die orkaan? Patrick kijkt me verward aan. “Oh, is hier een orkaan? Ik volg het nieuws niet echt meer haha.” Patrick Woord belt in vanuit Bali in voor ons gesprek (geen last van een orkaan), waar hij werkt als mindfulness- en law of attraction- coach. Vandaag spreek ik hem over de rol van dankbaarheid in zijn leven.

“Ik denk dat dankbaarheid mega belangrijk is. Dat was er zeker nog niet altijd in mijn leven. Als kind tot mijn 8e, 9e was ik wel echt één bonk aan liefde en ik was altijd blij met wat ik kreeg. Toen ik 9 jaar oud was en mijn ouders gingen scheiden, werd de connectie met hen slechter. Ik ging het verkeerde pad op en isoleerde mezelf steeds meer. Ik deelde daardoor niets meer met anderen en zeker geen dankbaarheid. Ik had juist heel veel nodig om mij goed te voelen. Eerst veel gamen, later feesten, drank, drugs, vrouwen. Heel cliché verhaal haha, maar daar haalde ik mijn geluksmomentjes uit. Ik werkte door de weeks en in het weekend ging ik los. Op gegeven moment was dat niet meer te doen: Ik had geen concentratie op werk, ik was supermoe, had depressieve klachten, en was verre van dankbaar. Vijf jaar geleden kwam de switch, die voor mij begon met een plant medicijn. Ik gebruikte sowieso al wel drugs, dus ik stond voor veel open, al had Ik totaal geen spirituele interesses. Ik dacht: we hebben gewoon de fysieke wereld and that’s it. Er waren in die periode wel mensen in mijn omgeving, die dicht bij mij stonden, die aangaven dat zij dachten dat het niet zo goed met mij ging. Ikzelf was flink aan het vermijden. Mensen moesten denken dat het goed met mij ging. En dat leek van de buitenkant ook echt: Ik had een baan, een huis gekocht, een mooie vriendin, alles was ‘compleet’. Maar van binnen voelde ik me zó leeg en zat ik met veel struggles. Een van die mensen die daar wel door heen prikte, gooide bij mij het balletje op: het plant medicijn Ayahuasca. Dit zag ik als mijn laatste kans om mijn leven te redden.”

And it did, als ik Patrick moet geloven. Terwijl Patricks ouders er van overtuigd waren dat het goed ging met hem, kon Patricks zus hier wél door heen prikken en deed pogingen om Patrick te laten praten. 

“Ik schoot heel erg in de weerstand, maar zij heeft zo veel zaadjes geplant, dat ik haar ook echt eeuwig dankbaar ben. Niet dat het direct invloed had, maar op den duur ben ik toch gaan denken aan hulp. Toch zag ik de huisarts niet echt zitten, maar toen Ayahuasca op mijn pad kwam heb ik dat gewoon gedaan.”

Hij vertelt lachend over de kennismaking met ‘Moeder Ayahuasca’ die, in één nacht tijd, zijn leven veranderde. Compleet. 

“Ik kreeg voor het eerst de dementie waar ook energie aanwezig is te zien en ik stond helemaal open. ”

Hij vertelt te kunnen zien, waar de blokkades vast zaten in zijn lichaam. De dingen die hij nooit de ruimte heeft gegeven, die onderhuids schreeuwden om z´n aandacht. 

“Mijn zus had het eerder al wel eens over chakra’s enz., maar ik begreep het pas toen het mijn ervaring werd. Ik dacht: holi moli, hoe heb ik dit nooit eerder kunnen zien? Ik zat zo diep vast in mijn eigen conditioneringen.”

Hij beschrijft zijn Ayahuasca-sessie als een heftige healing-sessie, gepaard met huilen en overgeven (wat gebruikelijk is bij zo’n sessie). Toen de zware, of donkere lading langzaam verdween, kwam er ruimte om licht te voelen.

“Ik weet nog heel goed dat ik mijn vingers streelde en dat ik dacht:  wat de hell, wat voelt dit lekker. Ineens begon ik weer te genieten van iets kleins. Na vijftien jaar had ik weer mijn eerste dankbare momentje: Dat ik in dit fysieke lichaam mag zijn.”

Patricks ogen waren niet alleen geopend tíjdens de sessie, maar hij kon het perspectief en de inzichten langer vasthouden nadat de Ayahuasca uit zijn lijf was. Hij nam er iets uit mee, waar hij op verder mocht bouwen. Waar hij normaal veel nodig had om zich goed te voelen, vertelt hij hoe intens hij nu geniet van een simpele douche. 

“Ik kon zó genieten van de stralen op mijn lichaam. Als ik die blijheid voelde dacht ik, wat is nou de reden dat ik me zo blij voel? Maar er was niet echt een reden. Ik was gewoon blij met het ‘zijn’. Voor mij staat dankbaarheid ook echt in connectie met het huidige moment omarmen. Ik ben opgeleid als mindfulnesstrainer. En eigenlijk is de kern van mindfulness het huidige moment omarmen. Dan kun je dankbaar zijn met elk dingetje dat je hebt. Ik kon ineens dankbaarheid voor de kleine momentjes voelen, waar je normaal doorheen rushed. Dat ik in het bos liep, of als ik met m’n ma en pa een gesprek had. Dat is echt begonnen na ik die ontwakingsmomentjes heb gehad.”

Hij beschrijft hoe gek het was, hoe zijn fysieke omgeving nog altijd was afgestemd op zijn oude identiteit, terwijl hijzelf het gevoel had net uit een nieuwe dimensie te stappen. Patrick was voorheen altijd down-to-earth, aan het werken aan zijn business, zijn status (lekker cliché volgens hem). Maar nu leeft hij andere normen en waarden.

 “Dankbaarheid is echt ontstaan uit de sessies en het is super belangrijk geweest voor mij. Ik heb meer in overgave leren leven”

 Het is volgens Patrick niet de emotie of de trauma’s zelf, die hij ervoer in de Ayahuasca- ceremonie, het is de mind die er weerstand tegen biedt. Dat is ook een verrijkende les voor Patrick geweest.

 “Ik weet nog dat ik daar lag, tijdens de ceremonie en dat ik het niet wilde voelen, want dan kwamen die emoties op. Maar het was echt ‘story of my life’ dat ik het dan wegdrukte. Ik ging afleiding zoeken, tot ik na een uur zei: Ik wil dit niet! Kan je het niet laten stoppen ofzo?” 

Toch kwam het moment van overgave voor Patrick.

“Ik dacht, nouja dan ga ik maar dood. Het was of ik mijn ego even parkeerde en ik zei: nu mag jij heel eventjes niet praten, nu gaan we gewoon voelen. Vanaf dat moment stroomde alles. Emoties, woede. En eigenlijk vond ik die woede ook best lekker.  Mijn relatie met emoties is totaal anders geworden. Ik zie het als een geleiden-systeem waar je mee moet samenwerken. ”

Patricks schaduwpatroon – Artwork door Kim ter Horst

Hoewel Patricks verhaal tot hier zich nog in Nederland afspeelt, video-belt hij vanuit Bali… Hoe komen we daar terecht?

 “Ik was eerst twee maandjes naar Bali gegaan. Maar al snel keerde ik terug, omdat ik mezelf daar toen beter vond passen. Ik wilde voor een paar maandjes gaan, toen kwam covid. Mijn intuïtie zei mij heel helder: Patrick blijf jij maar gewoon eventjes in Bali in deze tijd, hier gaat het leven veel beter worden dan in de westerse wereld. Ik had niet de intentie om hier anderhalf jaar te wonen, maar ik moet zeggen dat ik enorm blij ben, dat ik hier mijn coronatijd heb kunnen doorbrengen.”

Op Bali heeft hij niet stil gezeten… of JUIST ook wel? Hij heeft zijn online business op coaching-vlak kunnen uitbouwen, maar hij heeft naast zijn business ook nog veel aan zichzelf gewerkt. 

“Telefoongespreken met mijn ouders zijn zoveel dieper geworden. Als je het hebt over dankbaarheid, herken in mezelf het patroon, dat ik altijd dacht dat ik bepaalde geluksfactoren nodig had. Maar hoe dichter ik bij mezelf kwam, hoe belangrijker ik toch die relatie met mijn ouders vond.”

Patrick leek in het begin nog een beetje bang voor onbegrip bij zijn ouders, voor het bewandelen van zijn spirituele pad. Hij mist ze ook en wil daarom uiteindelijk terug, ook al kunnen zij misschien niet over al Patricks onderwerpen meepraten. De switch, het contact met zijn ouders heeft hij op Bali voor elkaar gekregen. Je leert van jongs af aan zoveel concepten aan, van wat jou gelukkig gaat maken en hoe je je ouders trots kan maken. Als dat niet matched met je eigen gevoel, moet je dat weer helemaal opbreken naar die kern, waar toch vaak wel een vorm van liefde naar boven komt, denk ik hardop.

“Ja, het is helemaal losbreken van de identiteit die je hebt aangenomen. Dat is soms heel lastig. Ik was daar heel erg aan gehecht. Ik ben nog steeds bezig met stukjes afbreken. Dat blijft een proces. Soms val ik nog terug en dan moet je juist lief voor jezelf zijn. Ik probeer mijn donkere kant te begrijpen en omarmen. Te begrijpen waar het vandaan komt en de keuze maken, om geen oud verhaal in stand te houden. Ik ben nu in een nieuwe identiteit gestapt, die meer aansluit op wie ik echt ben. Dat gaat met kleine stapjes.”

 Beoefen je dankbaarheid in het specifiek?

“Ja, dat begon met opschrijven waar je elke dag dankbaar voor bent. Maar inmiddels is het zelfs onderdeel van mijn coaching programma van de Law of Attraction. Wat ik vaak zie, bij mensen die de Law of Attraction willen toepassen, dat ze focussen op het manifesteren van nieuwe business. Maar dan is het patroon dat daarachter zit, het idee dat hun leven pas goed is, als zij die business hebben. Of als ik de ideale klant heb gemanifesteerd, of goede omzet draai. Dat onderliggende patroon zal altijd blijven, en kan je tevredenheid in de weg blijven staan, als je niet eerst je inner work doet. Die dankbaarheid zorgt dat je al tevreden bent met wat je hebt. En vanuit een gezond verlangen naar ontwikkeling, ga je dan proberen je leven te verrijken. Zo speel je een spelletje. Je moet eerst echt dankbaar zijn met wat je hebt.  Anders plaats je wat je verlangt ook alleen maar op een voetstuk en creëer je afstand tot dat waar je naar verlangt.”

Waar ben je nu in dit moment het meest dankbaar voor? vraag ik hem.

“De relatie met m’n ma en m’n zus. Die zou ik echt op één zetten.”Maar daarnaast heeft hij nog genoeg dingen, ook zeker zijn zelfliefde, om dankbaar voor te zijn, verteld hij. 

“Toen ik net aan het ontwaken was, had ik dat helemaal niet. Ik keek met afschuw naar mijzelf. Ik ben zo dankbaar dat ik dit pad heb mogen bewandelen. Dat ik die meest heftige nacht van mijn leven heb gehad, met Ayahuasca. Dat ik zó diep ben gegaan… Want daardoor kan ik nu ook contrast ervaren. Ik had nooit het spirituele pad bewandeld als ik niet zo diep was gegaan. Dan was ik op de automatische piloot blijven leven. Dan had ik misschien kunnen leven naar een 6 of een 7, maar nu heb ik ECHT het idee dat ik qua frequentie soms naar een 8 of 9 schiet. Ik ben eigenlijk heel dankbaar voor die donkere duistere achtergrond die ik ervaren heb. Ik denk ook dat dat het idee is van het leven, om contrast te mogen ervaren.”


Ik praat met Patrick over zijn coaching programma, waar hij nu zijn boterham mee mag verdienen.

“Als er een doelgroep voor is, zul je zien dat marketeers er geld aan willen verdienen, of dat ze nou affiniteit hebben met het product of niet. Dat is ook ‘story of my life’. Ik werkte voohreen bij bedrijven waar het mij alleen om geld ging. Wij dachten na over welk probleem we mensen konden aanpraten. Soms hebben mensen helemaal geen probleem, maar door foto’s in de media, van bijvoorbeeld een ‘lelijke huid’ te delen, wordt er een probleem gecreëerd, waar wij d de oplossing voor hadden. Die lelijke huid is ook maar een conditionering.  Het hele marketingsysteem is ingesteld om jou een probleem aan te praten en dan komen ze met een product. We worden zo gemanipuleerd, zelfs met geuren. Nadat ik onderdeel was van die wereld heb ik er wel een aversie tegen ontwikkeld.  Het voelde of ik mijn ziel had verkocht voor geld. Nu doe ik wat ik doe met een oprechte intentie om mensen te helpen. Ik ben wel van mening dat je geld mag vragen voor je product. Ik merk dat ik een grotere doelgroep kan bereiken en nog meer mensen kan helpen als ik ook meer geld vraag voor mijn product. Ik kan je wel vertellen, het maakt helemaal niets uit of ik nou 5000 euro verdien of 20.000 euro verdien. Dat maakt helemaal niets uit voor je gemoedstoestand. Het was voor mij de eerste maand dat ik 15000 euro kreeg dat ik dacht: nou ik heb nu toch wat uitgevonden! Maar dat was één moment, een half uurtje, en toen was het al voorbij. En dan denk je, ‘ja, nu voel ik me nog steeds kut. Ik dacht dat alles nu goed zou zijn.’ Dat is niet. Ik weet hoe het is om als marketeer super veel geld te verdienen, dus daar hoef ik het niet voor te doen. Geld is wel een energetisch ruilmiddel dus het is wel prima om er je geld mee te verdienen, vind ik. Er komt in de  feelgood-industrie wel meer commercie. Niet alleen met coaches maar ook producten om bijvoorbeeld nog dieper te mediteren. Ik geloof niet dat dat noodzakelijk is. Er zijn applicaties die wel echt op commercie inspelen. Dat vind ik lastig om te zien. Maar aan de andere kant… als iemand op commercie gericht is, toch een aantal mensen rust kan bieden, dan hij kan zich nog altijd beter daarop focussen, dan dat je mensen problemen aanpraat die ze onzeker maakt.” 

Patrick en ik kunnen het er ook over eens worden dat soms, heel soms, het verkopen van een leugen een mens nog nét iets meer weet te motiveren, om de positieve veranderingen te stimuleren. We lachen er nu om. Maar we weten wel dat het verkopen van leugens niet in deze industrie thuis zou moeten horen. In geen enkele eigenlijk. Gelukkig is Patrick daar ook bewust mee bezig. 

Ik vraag Patrick om zijn leven te visualiseren in een schaduwpatroon, waar donkere en lichte perioden samen komen tot één geheel. De schaduwkanten is waar Patrick begon. En die waren ook echt donker. Maar het licht omarmt het schaduwdeel wel. Patrick ziet het als een samenwerking met dat donkere stuk. Dat is ook een deel van Patrick. Het heeft hem contrast leren ervaren. Die trauma’s en triggers zitten er nog steeds, maar daar probeert hij lief voor te zijn. Lekker omringt door licht! Patrick zegt voor dit geheel, voor dit schaduwpatroon, dankbaar te zijn.

“Spreek uit hoe jij je voelt, zonder dat daar te veel filters overheen zitten. Zoek bij dierbaren om hulp.” -Patrick Woord

.

Ook toe aan het omslagpunt? Begin met je eerste stap: Vandaag op de boekenplank: Van dit boek krijg je nog meer zin in het leven door Catelijne Elzes (auteur). De naam zegt het al: door dit boek, neemt de zin in het leven alleen maar toe! Als je dan toch ergens moet beginnen, lijkt dit op een mooie opstapje. Catelijne stelde dit boek voor je samen, om tips te delen voor een betekenisvol leven. Zingeving is een van de belangrijkste pijlers voor een lang en gelukkig leven, volgens Catelijne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Follow by Email
Instagram