reizen,  Uncategorized

Wat je absoluut moet vergeten op reis!

De komende 2,5 maand ben ik aan het backpacken. Mijn eerste week zit er op, in Toulouse, nu verder door Zuid-Frankrijk. De voorbereidingen voor ik vertrok moesten in een redelijk korte tijd plaatsvinden. Ik was in paniek aan het inpakken. Genoeg ondergoed, check, genoeg drink flesjes for on the way, check, genoeg reisstekkers, check. Oke, en dan is het zover, je hebt alles in je backpack gepropt, ritsjes zijn dicht, zonder dat de tas openscheurt… Ready to go! Ik hees de backpack op mijn rug en viel nog net niet achterover. Gelukkig maar, want dan was er ook no way dat ik zelf weer omhoog had kunnen komen. Ik zie mij daar al op de grond liggen in Parijs als een torretje spartelend met de beentjes omhoog. Ik merkte op reis dat ik zeker niets vergeten was. Well, that’s a good thing.. alleen heb ik misschien ook een aantal dingen mee, die ik achteraf beter wel had kunnen vergeten. Je hebt genoeg tips en blogs online, over wat je zeker NIET moet vergeten. Hier wat tips voor als je gaat backpacken, met de dingen die je WEL mag vergeten!

Het is nog een vroeg stadium voor mij om te zeggen “ooh, dit had ik absoluut thuis kunnen laten, dit heb ik nog helemaal niet nodig gehad in mijn eerste reisweek, dus ook zeker niet in de rest van de komende maanden”. Maar ik weet van een paar dingen wel zeker dat het overbodig was om ze in te pakken. Ik zal deze blog een beetje up-to-date houden, over tijd, na mate ik er achter kom dat ik dingen aan de lijst moet toevoegen of er af moet halen. But for now:

Things to forget, when backpacking:

  • Vergeet NIET hoeveel opladers je bij je hebt! Ik heb namelijk 2 stekkertjes dubbel en dat is nietttt nodig. Nou kan je denken, ach 2 extra stekkertjes, hoe erg is dat nou. Nou, als je tas echt bom en bom vol zit met andere overbodige kleinigheidjes, kan dat net het verschil maken tussen het ritsje van je zijvakje net wel of net niet dicht krijgen. Het scheelt je nét dat beetje comfort bij het steeds weer in- en uitpakken van je tas. En met een te zware tas, is elk beetje comfort dat je kan besparen meer dan welkom.
  • Vergeet je 4e fles water… Trust me, you won’t need it. Als je een fles bij je hebt van 1 L (is al een kilo!) dan zou ik je wel aanraden om daar nog een flesje bij te doen. Een niet al te grote, daar kan je prima mee vooruit. Ik heb wel eens een warme dag gehad, waar ik veel op pad ging en erg veel dorst had, maar ik had genoeg aan mijn 2 flessen. Je kan natuurlijk altijd een flesje bijkopen of op een terrasje gaan zitten als de dorst echt niet te houden is, maar dat kritieke punt had ik nog niet eens bereikt. Mijn terrasjes waren eerder voor ‘moeie beentjes’… Daarbij is het ook geen ramp als je een keer dorstig thuis/in appartement/accommodatie komt en even water bij moet tanken. Als je vóór dat je vertrekt vanuit je accommodatie goed drinkt, en weer bij terugkomst, kan je een dag met 2 flessen prima volhouden! Die extra 2 flessen die ik mee nam zijn dus echt overbodig. Ze maken (leeg) de tas niet perse veel zwaarder, maar nemen best wat ruimte in beslag. Goede tip: ik kreeg net voor vertrek een reis bidon cadeau. Deze kan je opvouwen na gebruik en neemt dus als hij leeg is amper plek in beslag! (goede motivatie om gehydrateerd te blijven). Zie:
  • Reisstekkers… Ja oké, misschien ga ik die nog ergens nodig hebben. Maar ik dacht dar binnen Europa de stopcontacten wel het zelfde als in Nederland zijn? Ik denk dat ik mijn blok met verschillende stopcontacten hier niet ga gebruiken. Maar voor de zekerheid: check het even! Ik weet dat landen buiten Europa wel andere stopcontacten kunnen gebruiken, en het is wel goed sh*t als je niets kan opladen.
  • Handdoeken. Ik verblijf bij Airbnb’s. En heb nu al gemerkt dat je bijna overal handdoeken leent, of huurt. Je eigen handdoek is wel fijn om mee te nemen als je anders moet huren. Dat scheelt weer wat geld. Maar met 1 badlaken en 1 kleine handdoek kom je al ver. 2 kleine handdoeken zijn niet zo nodig. Je kan hem gerust even hergebruiken, en tussendoor even uitwassen. Als je toch al een wasje draait gooi je hem daarbij, en anders was je hem even in een wasbak met shampoo of wat waspoeder. 1 kleine handdoek minder scheelt al een hoop ruimte in je rugzak. Als je niet van plan bent om naar stranden te gaan, kan je ook zeggen ik neem alleen 2 kleine handdoeken mee. Je moet even de afweging maken tussen comfort bij het afdrogen of comfort tijdens het lopen met een zware rugzak. Tip: Reishanddoek, ook gekregen van lieve vrienden. Microvezel handdoeken drogen heel snel en nemen erg weinig ruimte in beslag. Zie:
  • Kleine prulletjes: plakband, pennen, potloden, stiften, nagelknippers, haarborstels, kleine handdoekjes: je hoeft er geen 1000 van mee te nemen! Ik als illustrator/kunstenaar heb absoluut een tekenboekje met wat potloodjes en . pennetjes nodig, maar een tip: Kies ze uit om mee te nemen, en pak niet je volle etui in, zonder te kijken. Het zelfde geld voor de toilettas. 3 nagel knippers, 3 kleine schaartjes, weet ik veel hoeveel kleine handdoekjes… Ik heb alles in meervoud dubbel, ik kan er bijna mee kwartetten. Niet nodig natuurlijk. Kies gewoon uit waar je genoeg aan hebt. Je kan mini handdoekjes afstemmen op het aantal onderbroeken dat je meeneemt. Als je onderbroeken op zijn moet je sowieso een wasje draaien, al is het maar een klein wasbak-wasje. Dus kan kan je ook meteen wat kleine washandjes of kleine handdoekjes mee wassen. Of je sokken!
  • Cameraatjes. Ja, it depens… : Als je aan de videografie of fotografie carrière wilt werken is het absoluut handig om genoeg camera-spul mee te nemen. In mijn geval ga ik niet specifiek daarvoor op reis, al heb ik een enorme liefde voor fotografie. Ik heb andere hobby’s/activiteiten waar ik me tijdens deze reis op wil focussen, en dan moet je keuzes maken. Nog een extra hobby als fotografie is gewoon niet handig. Ik besloot daarom niet mijn grote camera mee te nemen. Ik moest het maar doen met mijn telefoon kwaliteit (ik kan je vertellen, dat is niet de beste). Ik heb wel even geleden een action cam (goedkope) gekocht, voor eventuele reizen. Deze is lekker compact en fijn om mee te nemen en om stukken te filmen als je bijvoorbeeld batterij wilt besparen op je telefoon. Toen ik langs oma kwam, en begon te klagen over de kwaliteit van mijn telefoons camera, had mijn oma de oplossing al in haar handen: Een compact camera die ik mocht lenen. Het was ook nog eens een oud toestel, dus als hij kwijt raakt ‘ zou het geen ramp zijn’. Dus ik met mijn domme hoofd, waardeer het aanbod en neem óók deze camera mee op reis. Dan eindig je plots met 3 camera’s in je tas, incl. Hoesjes, en aparte snoertjes om op te laden. Hou het simpel, want de belangrijkste beelden die je maakt, zijn de herinneringen die je hoofd voor je opslaat. :p Als je écht heel bang bent om iets te vergeten, dan was het blijkbaar niet indrukwekkend genoeg. Nee grapje, foto’s zijn ook héél waardevol. Maar het is ondertussen wel ook zo, dat hoe minder foto’s te maakt, hoe waardevoller die ene paar foto’s voor je zijn die je wél maakt.
  • Je zorgen… Vergeet deze ook! Laat ze lekker thuis op je nachtkasje, zeg ze maar “Tot over een paar maanden!” (in de hoop dat ze het wachten beu worden en je ze voorgoed kwijtraakt). Jouw reis is JOUW moment om jezelf en de wereld te ontdekken. Zorgen, zorgen voor afleiding wanneer je moet genieten. Zorgen zijn slechts de wrijving tussen, het idee in je hoofd van hoe iets hoort, en je pessimistische verwachting ervan. Zorgen zijn ideeën. Lucht. Die kan je wel even laten wachten. Die kan je best even vergeten. Dus vergeet ze maar, scheelt een hoop ruimte in je hoofd! Een zwaar beladen hoofd kost je nog veel meer energie dan een zwaarbeladen rugtas.

Allright, ik heb er nu 7, maar er gaan er vast nog wat bijkomen allong the way. I’ll keep you updated. Oirrevoir! (In mijn beste Frans)

Illustratie – Kim ter Horst

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Follow by Email
Instagram