lifestyle,  reizen

Spaanse recepten

Mijn eerste kennismaking met ‘het Spaanse voer’, was al in Zuid-Frankrijk. In de bus naar Toulouse ontmoette ik een Spaanse studente, die mij uitnodigde om een avondje samen te eten in haar studentenwoning. Ze zou voor mij koken. Ik, als Hollandse vrouw ben gewend om om half 6 al het eten op tafel te hebben staan, dus mijn honger liep behoorlijk op rond 9 uur ‘s avonds, iets dat voor Spanjaarden natuurlijk gewoontjes is (Klein detail, even vergeten…). Maar langzamerhand begon de keuken steeds lekkerder te ruiken. “Hoe heet dat dan?” vroeg ik, verbaasd kijkend naar een enorme pannenkoek die begon te ontstaan in haar pan. “Tortillas” zei ze trots, “Hoe mijn moeder het maakte.”

Tortilla’s is het eerste Spaanse hapje dat ik op heb. ‘Precies zoals haar moeder het maakte’, inclusief het aangebrande randje! Ach, het blijft een Blogmetspelfouten, dus de menselijke foutjes verheerlijken we dan maar. Die maken het handwerk zichtbaar! Tortilla’s is absoluut een gerecht dat ik thuis in Nederland nog eens zelf ga ‘proberen’ te bereiden. Maar nu ik in Spanje zit, heb ik nog veel meer Spaanse inspiratie kunnen opdoen. Hier 4 (vegetarische) recepten die je niet mag missen. Maak lekker foutjes, schiet een keer uit met de peper, knoei gerust wat melk op de keuken vloer, zolang je maar geniet van het maak-proces, en nog belangijker, van het eten naderhand!

1 Tortilla´s

Ingrediënten (4 personen)
 • 1 x grote ui
 • 700 gram voorgekookte aardappel
 • 5 x ei
 • peper en zout
 • Olie

Aardappeltjes ken ik wel als Nederlander. Na het schillen ervan, snij je ze in plakjes. Zo dun mogelijk. De ui snijd je ook fijn. Olie in de pan, en het vuur kan je laag al aanzetten om de pan te verwarmen. Bak de aardappels 10 minuten, waarna je de ui nog even 2 minuten meebakt.

De eieren kan je in een kom doen. Voeg wat peper en zout toe, en kluts ze los. De aardappels kan je vervolgens aan het eier-goedje toevoegen. Zorg dat de pan nog goed in gevet is voor je het gehele eiermengsel terug giet in de pan. Met het deksel erop, kan je het mengsel nu op een niet al te hoog vuurtje 7-8 minuten laten gaar worden.

Nu tortillas kan je nu voorzichtig losmaken van de pan, om hem één keer om te draaien . Dit doe je bijvoorbeeld met een spatel of door de pan wat te schudden. Deze kant bak je nog zoon 5 min licht bruin, en vervolgens laat je hem op een bord glijden, snijdt je hem in gelijke punten (of niet, lekker meer voor jouw) en is het smullen maar!

2 (Quorn)Terrinas

Ingrediënten (4 personen)
 • 2 x rode paprika
 • 200 gram quornstukjes
 • 2 x ei (dooier)
 • 3 x eetlepel crème fraîche
 • 2 x eetlepel olijfolie
 • 15 gram verse basilicum
 • fijngehakt (vega)
 • zout
 • grof zwarte peper
 • cayennepeper
 • wat rucola.

Begin met het voorverwarmen van de oven, op 225-250 graden C. Rooster de paprika`s 20 minuten op de bakplaat. Het velletje mag gerust een beetje zwart kleuren. Wanneer je ze eruit haalt mag je meteen de oven op 180 graden zetten. Laat de paprika`s 5 minuten afgedekt afkoelen.

De paprika`s snijd je vervolgens in de lengte in 4 delen. Vermaal de quornstukjes in een keukenmachine. Aan deze puree voeg je eidooiers, crème fraîche en olijfolie aan toe. Meng dit goedje door elkaar en voeg er dan meer smaak aan toe met de basilicum, de cayennepeper, zwarte peper en zout.

Vet een terrinevorm of een cakeblik in en begin door 2 stukken paprika op de bodem te leggen. Hier strijk je 1/3 van het quornmengsel over uit, en dit dek je weer af met de paprika. Dit herhaal je nog 2 keer en je eindigt met de paprika. Druk dit stevig aan. De bakvorm zet je in een braadslee, waar je een flinke laag kokend water bij-in giet. Bak de terrine 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het in de vorm afkoelen, en snijd het in plakken.

3 Crêpes

‘Groentepannenkoeken’, zo noemen we dat in Nederland.

Ingrediënten (4 personen)
 • 2 x ei
 • 250 ml melk
 • 30 gram gesmolten boter + 20 gram boter voor het bakken
 • 100 gram bloem
 • 1 eetlepel vanille-essence of 1 eetlepel oranjebloesemwater (desgewenst)
 • crème fraise
 • 1x ui
 • prei
 • peper en zout
 • dragon en gladde peterselie

Stop de eieren, de melk en gesmolten boter in een kom bij elkaar en mix het tot een geheel, met een garden of mixer. In een andere kom mix je de bloem met 2 snufjes zout. In het midden van de bloembak, graaf je een kuiltje in het midden. Hierin giet je, al kloppend, het eimengsel erin, om brokjes te voorkomen. Klop alles nog eens goed door.

Voeg in de beslagkom naar wens wat vanille-essence of oranjebloesemwater aan en meng dit vervolgens weer goed door elkaar. Nu mag je het beslag één uur laten rusten voor we gaan bakken.

Vet een pan in met boter en verhit de pan. Giet er een beetje beslag in, wanneer deze op temperatuur is. Dan draai je de pan voorzichtig rond zodat het beslag zich over de bodem kan verspreiden. Bak het beslag tot een pannenkoek. Wanneer je ziet dat je randjes van de crêpe krimpen, weet je dat je deze kan omdraaien, met een spatel. Je mag je crêpe van mij ook vakkundig omhoog gooien, zodat de pannenkoek in de lucht roteert en je hem weer ondersteboven in je pan kan opvangen, maar ik ga de troep in de keuken niet voor je opruimen, your choice. Laat de ongebakken kant van de crêpe nog 1 minuut bakken.

De crêpes zijn nu klaar. Je kan deze laten afkoelen, en beginnen met het snijden van de ui en de prei. Maak hier kleine brokjes van, de je vervolgens in een kommetje mengt met de crème fraise en een snufje peper en zout. Hak ook de dragon en peterselie fijn, en meng dit door het goedje. Als dit goedje goed gemengd is, smeer je het uit over de crêpes. Smullen maar!

4 Pasta

Ingrediënten (4 personen)
 • 50 gram sla
 • 250 gram cherrytomaatjes
 • 250 gram farfalle pasta
 • 2 x puntpaprika’s
 • 300 gram manchego (Spaanse kaas)
 • 1 x rode ui
 • klein handje olijven

Dressing

 • 3 x eetlepel olijfolie
 • halve rode peper
 • 1 x theelepel oregano
 • snufje peper en zout

Kook een ruime hoeveelheid water in een pan, voeg dan pasta toe en kook deze tot hij gaar is. Laat de pasta afkoelen en uitlekken. Meng er wat olijfolie doorheen, om plakkerige pasta te voorkomen.

Snijd de cherrytomaatjes door midden en snijd de puntpaprika, rode ui en manchego in stukjes. Voor de dressing snijdt je de rode peper heel fijn en deze meng met de olijfolie, oregano en peper en zout.

Breng de pasta aan op een bord en verdeel hierover de cherrytomaatjes, puntpaprika, de rode ui, manchego en de dressing. Per bord raad ik twee handjes sla aan, en voeg hier nog een paar olijfjes aan toe.

De maaltijd compleet maken met de mooiste presentatie?

Aanraders :

https://blogmetspelfouten.nl” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>borden en kommen grijs I

https://blogmetspelfouten.nl” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>borden kommen grijs II

En hier op aanraden mijn favoriete

Iets toe te voegen, tips, opmerkingen? Laat een reactie achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Follow by Email
Instagram